Bir WordPress Siteyi Hızlandırma ve Optimize Etme Yolları
Sitemin tek geliri olan reklamları görüntülemek için AdBlock eklentilerinizi kapatırsanız sevinirim 🙂

Merhabalar. Bu yeni yazımda sizlere bir WordPress altyapılı siteyi nasıl hızlandırıp optimize edebileceğinizden bahsettim. Bu yöntemler ile çok yüksek trafik bile alsanız sorun yaşamayacaksınız.

WordPress Hızlandırma ve Optimize Etme Yolları

Aşağıdaki WordPress hızlandırma ve optimizasyon tavsiyelerim sayesinde siteleriniz hem hızlı, hem güvenli hem de SEO açısından daha iyi konuma geldiği gibi aynı zamanda sunucu veya hostinginizin kaynak kullanımını da oldukça düşürecektir. Eğer sunucu da sizinse bir diğer yazımda anlatacağım sunucu optimizasyonları ile bunları birleştirirseniz düşük bütçeyle bile çok yüksek kapasiteli bir siteye sahip olabilirsiniz.

  1. Hızlı ve kaliteli bir hosting firması (Tavsiyem Turhost olacaktır. Detaylı bilgi için: https://wpustasi.com/wordpress-hosting-firmalari/)
  2. Tercihiniz VPS ise DigitalOcean’ı tavsiye edebilirim. (Detaylı bilgi için: https://ogulcanozugenc.com/digitalocean-uyeligi-vps-kurulumu-putty-ile-baglanti-kurma/ – Bu adreste bulunan bağlantıyla üye olursanız $10 hediye kazanacaksınız.)
  3. Hızlı, kaliteli ve çok tercih edilen bir WordPress teması tercih etmelisiniz.
  4. WP Fastest Cache gibi bir eklenti sayesinde önbellekleme yapmalısınız.
  5. Yine aynı WP Fastest Cache eklentisi ile CDN hizmeti entegrasyonu, CDN hizmeti almak istemiyorsanız Jetpack Photon CDN’i bu eklenti ile ücretsiz olarak da aktifleştirebilirsiniz.
  6. Arada sırada WP Optimize gibi bir eklenti ile veritabanı optimizasyonu yapın
  7. CSS küçültme (CSS Minify) işlemini de WP Fastest Cache eklentisi sağlıyor.
  8. HTML küçültme (HTML Minify) işlemini de WP Fastest Cache eklentisi sağlıyor.
  9. Kullanılan görseller için lazy load işlemi yapabilirsiniz. Bu lazy load özelliği sayesinde görseller kullanıcı sayfada ilerledikçe yüklenecektir.
  10. Fazla eklenti kurmamaya, çoğu sorununuzu eklenti yerine kod dilimleri ile çözmeye ve WordPress Jetpack eklentisini kullanmamaya çalışın.
  11. Görsellerin optimizasyonu için WP Smush eklentisini kullanabilirsiniz.
    1. Bu eklentiyi kullanmak yerine görsellerinizi bu adreste bulunan alana yükleyin. WP Smush eklentisinin küçülttüm dediği görseli %80 daha küçültüyor bu site. Şiddetle tavsiye ederim.
    2. Görsel optimizasyonu konusu için: https://ogulcanozugenc.com/wordpressde-resimler-bulanik-problemi/#temaniza-uygun-gorseller yazısını okuyabilirsiniz. Özetle temanızda yer alan en yüksek çözünürlüğe göre görseller yüklemelisiniz. Yani bunun üstü sitenizi boş yere yormaktan başka bir işe yaramaz. Ben 720×449 piksel çözünürlükte .png formatlı görseller kullanıyorum.
  12. JavaScript küçültme (JavaScript Minify) özelliğini de WP Fastest Cache ile gerçekleştirebilirsiniz.
  13. Güvenliği de elden bırakmamanız sitenizi hızlandıran ve koruyan bir işlem olacaktır. Bunun için de Wordfence eklentisini şiddetle öneriyorum.

Site/Sayfa Puanlama ve Test Adresleri

Aşağıya yazdığım adresleri test yapmak, testler sonucunda sitemin hız puanlamasını öğrenmek ve optimizasyonlar yapmak için kullanıyorum. Siz de faydalanabilirsiniz.

4.4/5 - (7 votes)