Merhabalar. Bu yazımda sizlerle kendime ait ve ayrıca kurduğum sitelerde kullandığım, beğendiğim onlarca ücretsiz ve gerekli WordPress eklentilerini artılarıyla eksileriyle paylaşacağım. Bu işin içinde olduğum için de bu listeyi yeni eklentilerle birlikte sürekli güncel tutacağım. Ayrıca sunucu ve site optimizasyonları da yaptığım için, kendi sitemde kendi sunucumda bulunduğu için eklentilerin sunucu tarafında oluşturdukları hataları da tek tek inceliyorum. Hata veren, son sürüm güncel sistemlerle tam uyumlu çalışmayan eklentileri kullanmıyorum. O eklentiye çok ihtiyacım varsa ve çok küçük bir eklentiyse kendim yapmaya çalışıyorum. Bu yüzden bu listede en güncel ve en temiz eklenti tavsiyelerinin yer alacağını garanti edebilirim.
Bu listeyi sadece ücretsiz eklentilerden oluşturacağım. Ayrıca kendi yaptığım bazı eklentilere de bağlantılardan ulaşabileceksiniz. Ufak ama işlevleri ile dikkat çekici olan bazı eklentiler yazdım ve kendi sitemde aktif olarak kullanıyorum. Bu eklentileri de faydalanmanız için sizlerle buradan paylaşıyorum.
Not: Yazım henüz tam olarak tamamlanmadı. Tamamlanmadı derken bazı eklentilerin nasıl kurulacağı yok sadece. Aklımda tüm eklentilerin nasıl kurulduğunu tek tek ya video ile ya da ayrı ayrı yazılar ile yazmak, sizlere anlatmak var. Fakat bu biraz zaman alacağı için şimdilik tüm sorularınızı aşağıda yorumlardan veya Facebook grubumuzdan sorabilirsiniz. Anında cevap alacağınızın garantisini veriyorum 🙂
Grup Bağlantısı: https://r.wpustasi.com/facebook-grubu
AMP for WP – Accelerated Mobile Pages
AMP for WP – Accelerated Mobile Pages
“AMP for WP – Accelerated Mobile Pages” Eklentisi Ne İşe Yarar?
AMP for WP eklentisi kurduğunuz andan itibaren Google AMP projesi kapsamındaki AMP sayfalarını siteniz içinde oluşturur. AMP mobil ziyaretçiler için sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu eklentiyi kullanarak AMP sayfalarınızı kolayca düzenleyebilirsiniz.
“AMP for WP – Accelerated Mobile Pages” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Advanced Ads
“Advanced Ads” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Advanced Ads eklentisi bir yayıncı tarafından yayıncılar için yapılmış basit bir reklam yöneticisidir. Bu eklentinin yazarının milyonlarca reklam tecrübesi ile üretilen bu eklenti oldukça hafif tasarlandı. Bu eklenti sayesinde WordPress’e kolayca banner reklamlar eklemek mümkün hale geliyor.
“Advanced Ads” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
“AMP” Eklentisi
“AMP” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti sayesinde Google AMP projesi kapsamındaki AMP sayfaları siteniz için otomatik olarak oluşturuluyor. Bu oluşturulan sayfalar mobil kullanımda bastığınız anda açılacak kadar hızlı çalışabiliyor. Üretilen bu bağlantılara, hazırdaki bağlantınızın sonuna /amp/ ekleyerek ulaşabiliyorsunuz.
İsterseniz bu eklentiyi tek başına kullanabilirsiniz. Fakat oluşturulan bu AMP sayfalarını düzenlemek istiyorsanız yukarıdaki “AMP for WP – Accelerated Mobile Pages” eklentisine de ihtiyacınız olacak. Ben bu şekilde ikisini birden kullanıyorum. Size de tavsiyem budur.
“AMP” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Autoptimize
“Autoptimize” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Autoptimize eklentisi sayesinde sitenizi optimize edebilirsiniz. Bu eklenti .css, .js ve .html sıkıştırması yapabiliyor. Sıkıştırma yaptıktan sonra ise bu dosyaları önbellekleme kısmına alarak tekrar oluşturulması yerine hazır halini kullanıcıya sunuyor. Eğer performansa daha da fazla önem veriyorsanız “WP Super Cache” gibi başka cache eklentileri kurabilirsiniz.
Fakat benim tavsiyem .html kısmını önbelleklemeye almamanız ve “WP Super Cache” gibi cache eklentileri kurmamanızdır. Bunu optimize etmesi oldukça zor. Başka bir yorum eklentisi kullanıyorsanız oraya yorum atıldığı zaman bile önbellekleme temizlenmeyebiliyor.
“Autoptimize” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
“Autoptimize” Eklentisi Gerekli mi?
Buna ben karar veremem fakat ben kullanmıyorum artık. WP Fastest Cache tüm işimi görüyor. Ne kadar az eklenti o kadar hızlı bir site zaten.
Better Search Replace
“Better Search Replace” Eklentisi Ne İşe Yarar?
WordPress sitenizi yeni bir adrese ya da yeni bir sunucuya taşıdıktan sonra veritabanında bul/değiştir komutu gerçekleştirmek zorunda kalırız. Bu görev için bazı eklentiler olsa da hepsinin çalışma şekli ve özellikleri farklıdır. Bu basit eklenti tüm bu eklentilerin en iyi yönlerini alarak işlerinizi kolaylaştıracak hale getirildi.
- Tüm tablolar için serileştirme desteği
- Belirli tabloları seçebilme
- “Dry run” özelliği sayesinde hangi tablolarda kaç değişiklik olacağının bilgisi
- Tüm sunucuları destekleyebilir
- WordPress Multisite desteği
“Better Search Replace” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Child Theme Configurator
“Child Theme Configurator” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti hızlı ve basit bir şekilde “Child Theme” oluşturmanızı sağlar. Bu eklentiye dahil edilen sistem sayesinde direk .css dosyası üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Bu sistem tüm yaptığınız değişiklikleri geçerli temanın üzerine yazacaktır. Ayrıca ana temadan her dosyayı ayrı ayrı alt temaya çekerek üzerlerinde değişiklik yapabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler tema güncellemeleri sonrasında da kalıcı olacaktır.
“Child Theme Configurator” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Disqus Comment System
“Disqus Comment System” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Disqus, web’in en çok tercih edilen yorumlama programıdır. Ülkemizde de birçok gazete, haber sitesi vb. bu sistemi tercih ediyor. Bu eklenti site sahiplerinin kolayca Disqus kurmalarını mümkün kılıyor.
Neden Disqus Yorum Sistemi?
- WordPress üzerinde bir tuşla kurulum sağlayabiliyor ve eski sistemdeki tüm yorumlarınızı Disqus üzerine alabiliyorsunuz.
- Kullanıcılar bu sistemi tecrübe etmeyi daha çok sevdiği için daha fazla kullanıcı yorumu alabilirsiniz.
- Kullanıcıları sitenize çeşitli otomatik e-posta bildirimleri ile geri alabilirsiniz.
- Kullanıcı tarafında oluşturulan veriler sayesinde SEO sıralamanızı olumlu etkileyebilirsiniz.
- Akismet kullanılan spam sistemi sayesinde sitelerinizden spamı uzak tutabilirsiniz. (Disqus kullandığınızda Akismet eklentisine de ihtiyacınız kalmıyor.)
- Facebook, Twitter ve Google hesaplarınında desteklendiği bu sistemi 4 milyon sitede aynı hesapla kullanabilirsiniz.
“Disqus Comment System” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Favicon by RealFaviconGenerator
Favicon by RealFaviconGenerator
“Favicon by RealFaviconGenerator” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklentiyi kullanarak iOS, masaüstü tarayıcıları, Android, Windows 8 tabletler için gereken favicon yani küçük resimleri birkaç saniyede oluşturabilirsiniz. Faviconlar artık eskisi gibi bir adet dosyadan değil farklı platformlar için ayrı ayrı oluşturulan birden çok dosyadan oluşuyor.
Bu eklenti ile aşağıdaki sistemler ve daha fazlası için favicon üretebilirsiniz;
- Windows (IE, Chrome, Firefox, Opera, Safari)
- Mac (Safari, Chrome, Firefox, Opera, Camino)
- iOS (Safari, Chrome, Coast)
- Android (Chrome, Firefox)
- Surface (IE)
“Favicon by RealFaviconGenerator” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
FooBox Image Lightbox WordPress Plugin
FooBox Image Lightbox WordPress Plugin
“FooBox Image Lightbox WordPress Plugin” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti responsive tasarımlı temalara önem gösteren ilk lightbox eklentisidir. Mobil cihazlar için sadece görüntüyü küçültmektense tuş yerleri bile özellikle düşünüldü. Dikey ve yatay pozisyonlarda da düzgün çalışabiliyor.
“FooBox Image Lightbox WordPress Plugin” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)
Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)
“Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Google Analytics eklentisi sayesinde WordPress kurulumunuzu basitçe takip edebilirsiniz. Bu eklentinin bize faydası admin panelindeyken admin hareketlerinin istatistiğe düşmemesini sağlayabiliyoruz.
“Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Google Authenticator
“Google Authenticator” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Google Authenticator eklentisi sayesinde WordPress sitemizi iki adımlı doğrulama sayesinde koruyabiliyoruz. Böylelikle siteye giriş yapabilmek için mobil cihazımıza indireceğimiz Google Authenticator programında oluşturulan şifreyi de girmemiz gerekiyor.
Eğer güvenlik konusuna önem veriyorsanız Gmail, Dropbox, Lastpass, Amazon gibi hizmetleri de iki adımlı doğrulama şekliyle kullanıyor olabilirsiniz. Bu yüzden Google Authenticator programından da haberiniz vardır diye belirtelim.
“Google Authenticator” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
kk Star Ratings
“kk Star Ratings” Eklentisi Ne İşe Yarar?
kk Star Ratings eklentisi kullanıcıların yazılarınızı puanlayabilmesini sağlıyor. Bu sayfalar ya da yazılar için kullanılabilecek eklenti ayrıca Google’ı da destekliyor. Google arama kısmında yazınızın puanlamasını kolayca görebiliyorsunuz. Bir bileşen sayesinde de en yüksek oy alan yazılarınızı kenar çubuğunda gösterebiliyorsunuz.
“kk Star Ratings” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Regenerate Thumbnails
“Regenerate Thumbnails” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Regenerate Thumbnails eklentisi görsel eklerinin küçük resimlerini yeniden oluşturmayı sağlıyor. Tema değiştirdikten sonra veya Ayarlar -> Medya kısmında değişiklik yaptıysanız bu eklenti ile resimleri baştan oluşturmanız gerekiyor.
“Regenerate Thumbnails” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Broken Link Checker
“Broken Link Checker” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti sayfamızdaki tüm linkleri sürekli kontrol ederek çalışmayan link olduğunda yöneticiyi bilgilendiriyor.
“Broken Link Checker” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Loco Translate
“Loco Translate” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Loco Translate çeviri eklentisi sayesinde WordPress çeviri dosyalarına yönetici panelinden müdahale edebiliyorsunuz. Tüm eklentilerinizi ve tüm temalarınızı bu eklenti ile çevirebilirsiniz.
“Loco Translate” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Media File Renamer
“Media File Renamer” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Media File Renamer eklentisi adı üstünde ortam dosyalarını yeniden adlandırmaya yarıyor. Bu WordPress eklentisi daha iyi SEO çalışması için görselleri fiziki olarak yeniden adlandırıyor.
“Media File Renamer” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Ortam kısmında dosyanın başlığını girdikten sonra güncelle dediğinizde başlığa göre dosyanın adı değiştirilecektir. Örneğin bir .jpg formatlı fotoğrafın başlığı “Oğulcan Özügenç” ise ortam dosyasının adı otomatik olarak ogulcan-oezuegenc.jpg olacaktır. “ö” ve “ü” harflerinde sıkıntı da olsa ben bu eklentiyi severek kullanıyorum. Kodlarına yapılacak müdahaleler ile istenirse düzeltilebilir bu sorun.
Not: Az önce eklenti sahibiyle yaptığım görüşme sonucu eklentide olan bu durumu çözmüş bulunmaktayız. Kendisi benim için eklentiyi güncelleyerek istediğimiz karakteri istediğimiz karakterle değiştirebilmemiz için bir geliştirme yaptı. Temanızdaki functions.php dosyasına aşağıdaki kod dilimini eklediğinizde “ö” ve “ü” harflerindeki problemi giderebilirsiniz. Kendisine çok teşekkür ediyorum.
add_filter( 'mfrh_replace_rules', 'replace_s_by_z', 10, 1 );
function replace_s_by_z( $rules ) {
$rules['Ö'] = 'O';
$rules['Ü'] = 'U';
$rules['ö'] = 'o';
$rules['ü'] = 'u';
return $rules;
}
Meta Slider
“Meta Slider” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Meta Slider eklentisi 800.000+ sitede şu an aktif olarak kullanılır durumda. En popüler slayt eklentilerinden biri olan Meta Slider hızlı ve kolay bir şekilde slayt gösterileri oluşturmayı sağlıyor. Basitçe WordPress kütüphanenizden görselleri seçiyorsunuz, sürükle bırak şeklinde sıralamalarını ayarlıyorsunuz, gerekli SEO bilgilerini doldurup slayt gösterinizi oluşturuyorsunuz. Meta Slider eklentisine dahil edilmiş 4 farklı eklenti modu var. Bunlar Flex, Nivo, Responsive ve Coin olarak geçiyor. Yazılarınızda kullanmak için oluşturulan shortcode’lardan yararlanabilirsiniz.
“Meta Slider” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Meta Slider Lightbox
“Meta Slider Lightbox” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti Meta Slider’ı geliştiren ve Lightbox özelliği kazandıran bir eklentidir. Fakat tek başına kullanılmaz. Aşağıdaki Lightbox eklentilerinden birini de kurmanız gerekiyor.
- Easy FancyBox
- FooBox Image Lightbox (inc. Pro)
- Responsive Lightbox by dFactory
- Simple Lightbox
- WP Lightbox 2 (inc. Pro)
- WP Video Lightbox
- Fancy Gallery
“Meta Slider Lightbox” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
OneSignal Push Notifications
“OneSignal Push Notifications” Eklentisi Ne İşe Yarar?
OneSignal, WordPress siteleri de dahil olarak toplam 175.000 sitede aktif olarak kullanılıyor. Bu eklenti sayesinde sitenize abone olan kişilere tarayıcıları yolunda bildirimler gönderebiliyorsunuz. Benim sitemde de sağ altta canlı olarak bu eklentiyi görebilirsiniz.
“OneSignal Push Notifications” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Page Builder by SiteOrigin
“Page Builder by SiteOrigin” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu popüler sayfa oluşturucu eklentisi sayesinde sayfalarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Responsive yani mobil cihazları da destekleyen sütun sistemleri ile alanlar oluşturarak bu alanlara bileşenler ekleyebiliyorsunuz.
“Page Builder by SiteOrigin” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Recent Posts Widget Extended
“Recent Posts Widget Extended” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti ile son yazılarınıza ait bir bileşen oluşturabiliyorsunuz. Yazılarımın sağ üst tarafında son yazılar kısmından bu eklentiyi canlı olarak görebilirsiniz.
“Recent Posts Widget Extended” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Redirection
“Redirection” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Redirection eklentisi 301 yönlendirmelerini, 404 hata takibini kolayca yapabildiğiniz bir eklentidir. Sitenizin kayıp noktalarını bu sayede toparlayabiliyorsunuz.
“Redirection” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
“Redirection” Eklentisi Gerekli mi?
Bu eklenti aslında gerekli değil. 301 yönlendirmeleri çok önemli ve yapılması gereken bir şey. Fakat bu eklenti olmadan da .htaccess dosyanıza ekleyeceğiniz kodlarla bu işi çözebiliyorsunuz. Bu yöntemde istatistik tutamazsınız sadece. Tek ihtiyacınız 301 yönlendirmesi ise bu eklentiyi kurmayın. 301 yönlendirmelerinizi aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.
Redirect 301 /eski /yeni
Table of Contents Plus
“Table of Contents Plus” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu güçlü eklenti sayesinde kolayca kullanıcı dostu içerik tabloları oluşturabiliyorsunuz. Bu yazının başında da canlı olarak bu eklentiyi görebilirsiniz.
“Table of Contents Plus” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
TablePress
“TablePress” Eklentisi Ne İşe Yarar?
TablePress eklentisi size kolayca ve hızlıca güzel görünen eklentiler oluşturmanızı sağlıyor. Bu tabloları basit bir shortcode ile bileşenlere, sayfalara ve yazılara yerleştirebiliyorsunuz. Tablolar, kullanıcı için işleri kolaylaştıran bir arayüz ile düzenlenebiliyor. Tablolar formüller de dahil olmak üzere her türlü veriye de sahip olabiliyorlar.
“TablePress” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
TinyMCE Advanced
“TinyMCE Advanced” Eklentisi Ne İşe Yarar?
2 milyon+ sitede kullanılan bu eklenti yazı oluşturma ekranındaki görsel düzenleyicideki tuşları geliştirerek üreticiliği arttırıyor.
“TinyMCE Advanced” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Trending/Popular Post Slider and Widget
Trending/Popular Post Slider and Widget
“Trending/Popular Post Slider and Widget” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti sayesinde en çok okunan yazılarınızı istediğiniz sayfada yukarıdaki görseldeki gibi gösterebiliyorsunuz. Bu eklentiyi Grid Block, Slider, Carousel ve Widget olarak kullanabilirsiniz.
“Trending/Popular Post Slider and Widget” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
UpdraftPlusWordpress Backup Plugin
UpdraftPlusWordpress Backup Plugin
“UpdraftPlusWordpress Backup Plugin” Eklentisi Ne İşe Yarar?
1 milyon+ sitede kurulu olan bu yedekleme eklentisi sitenizi güvence altına almanın en doğru yolu olabilir. Bu eklenti Dropbox, Google Drive vb. gibi bulut alanlara ve FTP, E-Posta gibi konumlara siteleri ve sitelerin veritabanlarını yedekleyebiliyor.
“UpdraftPlusWordpress Backup Plugin” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
Wordfence Security
“Wordfence Security” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bugüne kadar çok eklenti denedim fakat hem sistemimi daha az yorduğu için hem de gayet başarılı güvenlik önlemleri sebebiyle Wordfence’de karar kıldım. 2 milyon+ sitede kurulan bu eklenti sayesinde sitenizi bir tuşla güvenlik altına alabilirsiniz.
“Wordfence Security” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
WordPress.com tarafından Jetpack
WordPress.com tarafından Jetpack
“WordPress.com tarafından Jetpack” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Jetpack, 3 milyon+ sitede kurulu olan, WordPress tarafından desteklenen bir eklentidir. Özelliklerini say say bitmeyecek bu eklentiyi yukarıdaki Türkçe bağlantıdan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Özetle;
- Site istatistlikleri ve analizler
- Sosyal medyada otomatik yazı paylaşımı
- Benzer yazılar bölümü
- Saldırı koruması
- Uptime kontrolü
- Galeriler, slayt gösterileri
- Görseller için hızlı CDN
- E-Posta abonelikleri
“WordPress.com tarafından Jetpack” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
“WordPress.com tarafından Jetpack” Eklentisi Gerekli mi?
Bununla ilgili bir yazım var. Bence gerekli değil. Kararı aşağıdaki yazımı okuduktan sonra siz verirsiniz 🙂
Smush Image Compression and Optimization
Smush Image Compression and Optimization
“Smush Image Compression and Optimization” Eklentisi Ne İşe Yarar?
700.000+ sitede kullanılan bu eklenti bir tuş ile kütüphanedeki görsellerin boyutlarını düşürmeyi başarıyor.
“Smush Image Compression and Optimization” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
En kısa sürede eklenecek!
“Smush Image Compression and Optimization” Eklentisi Gerekli mi?
Hayır değil. Bunun yerine her görseli yüklemeden önce TinyPNG‘ye yükleyip sıkıştırılmış halini siteye yüklemenizi şiddetle tavsiye ederim.
WP-Optimize
“WP-Optimize” Eklentisi Ne İşe Yarar?
WP-Optimize eklentisi, WordPress veritabanınızı maksimum verimlilik ile temizleyebiliyor.
“WP-Optimize” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
WordPress admin panelinizden WP-Optimize’ı açtıktan sonra kendinize göre gerekli ayarları seçip (İsterseniz tüm ayarları da seçebilirsiniz.) yukarıdaki “Run all selected optimizations” tuşuna basarak temizlik yapabilirsiniz. Kırmızı olarak renklendirilmiş özellikler daha ağır veritabanı işlemleri yaptıkları için yedeklemeniz tavsiye ediliyor.
WP-Syntax
“WP-Syntax” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti sayesinde sitenize basitçe kod dilimleri yerleştirebiliyorsunuz. Fakat size tavsiyem GitHub kullanmanızdır. GitHub örneğini aşağıda görebilirsiniz.
“WP-Syntax” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Yukarıdaki görselin altındaki linkten bu eklentinin detaylı olarak nasıl kullanıldığını görebilirsiniz. Fakat ben en kısa şekilde detaylara girmeden aşağıdaki şekilde kullanıyordum.
<pre lang="php"> //Kod dilimini bunun altına yazıyoruz
<div id="foo">
<?php
function foo() {
echo "Hello World!\\n";
}
?>
</div>
</pre>
“WP-Syntax” Eklentisi Gerekli mi?
Ben artık kullanmıyorum. GitHub Gist tüm işimi görüyor. Buradan alıp embed ediyorum. Yani bu aslında siteyi belki bir tık yavaşlatıyor olabilir fakat bir süre daha böyle devam edeceğim. Onun dışında kod dilimlerini direk sitenizde syntax etmeniz en doğrusu. Yani bu yöntem gerekli ve daha hızlı bir yöntem.
Not: Ben Prism.js kullanmaya başladım. Basit ve çok hafif bir eklentisi var. Örneğini bir altta görebilirsiniz. Üstteki GitHub örneğini bıraktım fakat diğerlerini değiştirdim.
Yoast SEO
“Yoast SEO” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Yoast SEO eklentisi dünyada 3 milyon+ etkin yükleme sayısıyla en çok kullanılan SEO eklentisi durumunda. Yapımcıları tarafından sitelerin SEO performansını her yönden arttırmaya yarayan bu eklenti her sitenin vazgeçilmezi. Yoast SEO özetle sizi odak kelime kullanmaya zorluyor. Sonra da bu kelimeyi doğru yerlerde kullanıp kullanmadığınızdan emin olmaya çalışıyor.
“Yoast SEO” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Eklenti kurduğunuz an çalışmaya ve görevini yapmaya başlıyor. Basit bir başlangıç sihirbazı ile hazır hale geliyor. Detay ayarları da ilerleyen zamanlarda buradan açıklayacağım.
Oğulcan Özügenç İlgili Kartı Eklentisi
“İlgili Kartı” Eklentisi Ne İşe Yarar?
İlgili Kartı eklentisi şimdilik sadece siteniz içinde iç bağlantılar vermenizi sağlayan bir eklentidir. Hemen aşağıda görebileceğiniz ilgili yazı şeklinde alanlar oluşturup okuyucularınızı bir yazınızdan diğer yazınıza gönderebilirsiniz.
Bu eklentiyi WordPress marketindeki eksiklikten dolayı kendim yaptım. Aslında bir örneği var fakat ben ondan hiç memnun kalmadım ve bu eklentiyi yaparken o eklentiden faydalanmadım. Responsive yani mobil cihazlar da düşünülerek yapılmış bu eklentiyi kurmak için alttaki ilgili yazıdan faydalanabilirsiniz.
“İlgili Kartı” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
İlgili kart eklentimi yazılarınız içinde aşağıdaki şekilde kullanabilirsiniz. Okuyucuları yönlendirmek istediğiniz yazının sadece id bilgisini girmeniz gerekiyor. Bu bilgiyi de aşağıda örnek olarak gösterdiğim 2341 yerine yazabilirsiniz.
[ilgilikarti2 perma="https://ogulcanozugenc.com/bastan-sona-vps-virtual-private-server-kurulumu/"]
Oğulcan Özügenç “Şu kadar dakikada okuyabilirsiniz” Eklentisi
“Şu kadar dakikada okuyabilirsiniz” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklentiyi WordPress markette birçok benzeri olmasına rağmen baştan ben yaptım. Diğer eklentiler hem daha ağır yazılımlara sahip, hem de tam istediğim görevi gerçekleştiremiyorlardı. Bu yazının da en başında görebileceğiniz şekilde bir kullanımı var. Bu eklenti yazdığınız yazıların uzunluğunu ölçerek ortalama kaç dakikada okunabileceğini göstermenizi sağlıyor.
“Şu kadar dakikada okuyabilirsiniz” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Yukarıdaki bağlantıdan gerekli kodları sitenize ekledikten sonra eklenti direk çalışmaya başlar. Başka bir şey yapmanıza gerek yok.
Oğulcan Özügenç “Kaynak Bölümü” Eklentisi
“Kaynak Bölümü” Eklentisi Ne İşe Yarar?
Bu eklenti yukarıdaki görselde de görebileceğiniz gibi yazılarınıza kaynak bağlantılarınızı eklemeye yarıyor.
Bu eklentiyi WordPress eklenti marketindeki eksiklik sebebiyle sıfırdan kendim yaptım. Kullanımı da kurulumu da oldukça kolay olan bu eklentiyi herkese tavsiye ederim.
“Kaynak Bölümü” Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Yazılarınızda aşağıdaki koddaki bağlantıyı değiştirerek kullanabilirsiniz.
// Bir adet kaynak varsa aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.
[post_kaynak url="https://ogulcanozugenc.com/wordpress-yazilariniza-ekleyebileceginiz-kaynak-eklentisi-yapimi/" baslik="https://ogulcanozugenc.com/wordpress-yazilariniza-ekleyebileceginiz-kaynak-eklentisi-yapimi/"]
// Birden çok kaynak varsa aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.
[post_kaynak_bas url="https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Karari/Adil-Kullanim-Noktasi-AKN" baslik="https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Karari/Adil-Kullanim-Noktasi-AKN"]
[post_kaynak_devam url="https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=117507603" baslik="İnternette Kotaya Hayır Topluluğu"]
[post_kaynak_devam url="https://twitter.com/kotayahayir" baslik="https://twitter.com/kotayahayir"]
[post_kaynak_son url="https://internettarifehesabi.000webhostapp.com/" baslik="https://internettarifehesabi.000webhostapp.com/"]
Bu Sitemde Kurulu Eklentiler
- Contact Form 7
- Disqus for WordPress
- Download Buttons for Stores (Geliştirici: Oğulcan Özügenç)
- Easy WP SMTP
- Envato Market
- Favicon by RealFaviconGenerator
- Gallery and Lightbox (Geliştirici: Oğulcan Özügenç)
- Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)
- kk Star Ratings
- MailChimp for WordPress
- miniOrange 2 Factor Authentication
- Ogulcan Shortcodes (Geliştirici: Oğulcan Özügenç)
- OneSignal Push Notifications
- Prism For WP
- Reading Time Icon (Geliştirici: Oğulcan Özügenç)
- References Area (Geliştirici: Oğulcan Özügenç)
- Related Cards (Geliştirici: Oğulcan Özügenç)
- Table of Contents Plus
- TablePress
- tagDiv Composer
- tagDiv Social Counter
- TinyMCE Advanced
- UpdraftPlus – Backup/Restore
- Wordfence Security
- WP Fastest Cache (Türkçe)
- WPS Hide Login
- Yoast SEO