Sonata, Symfony ve WordPress Maceralarım

Merhabalar. Birkaç gündür Symfony’yi kurmaya çalışıyordum. Bugün başarılı oldum. Yaptıklarımı takip edebilmek için böyle bir yazı oluşturmam gerekiyordu. Adım adım Symfony üzerine kurulmuş Sonata ile yaşadıklarımı yazacağım.

Bunlar ne derseniz açıkçası henüz bende çok bir bilgiye sahip değilim. Bu sistem sayesinde büyük bir site kurabilir ve bir ekip ile beraber kolayca sitenizin içeriğini yönetebilirsiniz. Aşağıdaki adresten demo sayfaya ulaşabilirsiniz. Bende projemi bu sayfa üzerinden yürüyorum. Bu projeye başlamadaki asıl amacım WordPress tabanlı olan sitelerimi Sonata ile yönetmek. Sonata ile WordPress veritabanlarına müdahale etmeyi planlıyorum. Bu projeyi kurcalarken başarılı olamasam bile kendimi biraz olsun geliştirirsem ne mutlu bana. Tabi tüm tecrübelerimi size de aktararak sizi de bilgilendirmek istiyorum.

http://sym.ogulcanozugenc.com/

Sonata’yı Nasıl Kurdum?

Daha projenin başlarındayken yaşadığım birkaç problemi anlatayım. Öncelikle kurması çok zor oldu. Sonata projesinin ana sayfasında bulunan dökümanla başladım. Bu dökümanda hızlıca başlamamız için gereken 5 adım bulunuyor. Şimdilik tek tek modülleri yükleyecek bilgiye sahip olmadığım için böyle başladım. Panelimden bu proje için sym adlı bir Subdomain açtıktan sonra PuTTY kullanarak bu Subdomain dosyalarının bulunduğu klasöre gittim.  Dökümandaki komutları bu klasördeyken PuTTY’ye girdikten sonra aslında tüm sistem kurulmuştu fakat bir türlü ulaşamıyordum. Araştırmalarım sonrasında Apache VirtualHost ayarlarında bazı değişiklikler yapmam gerektiğini öğrendim. Bu sistem verilerini web klasöründen dışarıya açıyor. Bende de standart olarak public_html olduğu için bunu public_html/web olarak ayarladım. Şimdilik en azından adrese erişim sağlayabiliyordum. Arayüze giriş yaparken yetki sorunu olduğunu gördüğüm için şu an için yetkilerle uğraşamayacağımı da bildiğim için hata veren dosyadan yetki kontrolü yapması özelliğini kaldırdım. Yönetici panelinde hala kullanıcı adı ve şifre soruyor tabi. Benim kaldırdım yetkilendirme Apache üzerinde olandı.

Fakat yine de arayüze ulaşamıyordum. Aklıma dosyaları root kullanıcısıyla kurduğum için göremiyor olabilirim gibi bir düşünce geldi çünkü Vesta Web panelim admin kullanıcısına sahipti. Sonata’yı komple admin kullanıcısı ve admin grubuna aldıktan sonra 755 yetkisi verdikten sonra arayüze ulaşabilir duruma geldim.

Sonata ile Yaşadığım Sorunlar

Hazır demo kurulumu gerçekleştirdiğim için içerisinde birçok gereksiz yazı, yorum, kullanıcı vb. geldi. Kullanıcıları silerken admin kullanıcısını da sildim. Bunu silebilmemiz biraz garip olmuş. Neyse ki internette çözümünü buldum. Aşağıdaki komut ile yeni root kullanıcısı oluşturabilirsiniz.

Sonata’da “root” Kullanıcısı Oluşturma

Bu komutu PuTTY ile Sonata klasöründeyken yazmanız gerekiyor. Komutu yazdıktan sonra kullanıcı adı, mail adresi ve şifre gibi bilgiler sorulacak.

php app/console fos:user:create --super-admin
5/5 - (1 vote)