OCZ Vertex 450 128 GB SSD İncelemesi

Merhabalar. Açtığım sayfamda haberler, müzikler, incelemeler, ilginç ipuçları, günlük bilgiler, elektrik ve elektronik projelerime dair belgeler yer alacaktır. Sık sık yeni elektronik cihazlar aldığım için bol bol detaylı kullanıcı incelemeleri paylaşacağım. Sitemdeki ilk incelemem ile bu ürünü almayı düşünen insanlara yardımcı olacağımı düşünüyorum.

Kutu Ön
Kutu Ön

Kutunun arkalı ve önlü resimlerini görüyorsunuz. Kutusu gerçekten çok ufak. Daha önce aldığım bir SSD’nin kutusundan sonra bu inanılmaz küçük geldi. Cihazı Vatan Bilgisayardan aldım. Geçenlerde ₺198.9 gibi bir fiyattan kargo dahil şekilde satılan bir kampanyaya denk geldim. Haliyle kendimi tutamadım ve almış bulundum. Cihazın şu anki %20 indirimli fiyatı ₺250. OCZ Vertex 450 SSD Indilinx firmasının geliştirdiği Barefoot 3 M10 NAND Flash kontrolcüsünden güç alıyor. MLC tarzı çok katmanlı hücrelerde oluşan NAND yongalarını kullanmaktalar. Sata 3 arabirimi üzerinde çalışmaktadırlar. Bunlara ek olarak AES-256 güvenlik şifrelemesini destekliyorlar. Bendeki Vertex 450 128 GB olduğu için daha yüksek kapasiteli Vertex 450’lerden yazma hızı biraz daha düşük. 525 MB okuma ve 290 MB yazma hızına sahipler. Sata 2 destekleyen Anakart’ta kullanacağım için pek önemsemedim. Ayrıca yazmadan çok okuma hızı beni ilgilendiriyor. Oyun kurarken hız kaybetmem pek önemli değil. Benim için önemli olan oyunun kendi içerisindeki yükleme sayfalarında kaybetmediğim hız.  128 GB modelinin IOPS hızları ise; 4K rastgele okuma 75.000 IOPS, 4K rastgele yazma ise 70.000 IOPS. 256 GB ve 512 GB modellerinde bu sayılar %10-15 daha fazla. Bu arada ürün her SSD gibi 2.5″ ölçülerinde. Cihazın yüksekliği ise 7 mm yani 1 cm’nin yarısından biraz fazla.

Kutu Arka
Kutu Arka
Kutu İçeriği
Kutu İçeriği
OCZ Vertex 450 Ön
OCZ Vertex 450 Ön
OCZ Vertex 450 Arka
OCZ Vertex 450 Arka
2.5" - 3.5" Aparatı
2.5″ – 3.5″ Aparatı

Cihazın kutu içeriğine yukarıdaki gibi 2.5″ – 3.5″ plaket de dahil edilmiş.

Vidalar ve Kullanma Kılavuzu
Vidalar ve Kullanma Kılavuzu

Kutu içerisinden plaket ve kasaya montaj vidaları geliyor. Ayrıca da güzel bir etiket dahil edilmiş.

Aparat ile beraber OCZ Vertex 450
Aparat ile beraber OCZ Vertex 450

Plaket ve SSD monte edilmiş hali yukarıdaki gibidir. Cihazın özellikleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

OCZ Vertex 450 128GB SSD İncelemesi

Ufak bir karşılaştırma: Daha önce kullanmış olduğum Team Xtreem S1’den sonra bu cihaz kutu içeriği olsun, kalitesi olsun, sitesindeki detaylı bilgileri olsun, driver desteği olsun. Her yönden “Team” markasından 4-5 gömlek üstün.

Test sonuçlarını sistemimin Sata 2 desteklediğini göz önünde bulundurarak değerlendirirseniz sevinirim. Cihazı Sata 3 bir Anakart’ta deneme imkanım maalesef yok. Test açısından biraz yetersiz bir inceleme olabilir fakat Sata 2 de kullanmayı düşünen arkadaşlar için referans olsun.

Acronis
Acronis

Yukarıdaki resimde Cihazla beraber dahil edilen Acronis True Image’ı görüyoruz. Bu program normal Hard Disk’ten SSD diske format atmadan geçiş sağlıyor. Normal Hard Disk’in görüntüsünü alıp SSD ye atıyor. CD kopyalamak gibi yani.

Acronis programını az önce denedim. SSD’ye geçmeye üşeniyordum. Bu program olmasaydı büyük ihtimalle aylarca geçmezdim. Daha önce biliyordum böyle programları fakat isimlerini ve nasıl arayacağımı bilmiyordum. Neyse programa gelirsek, bir kaç mouse hareketi ile eski sürücünüz den yeni sürücünüze geçebiliyorsunuz. Toplam 10-15 dakika sürdü bu işlem. BIOS ayarlarınızdan birincil boot cihazı yeni cihazınız ile değiştirmeyi unutmazsanız bilgisayarınız sorunsuzca açılacaktır. O ayarı yapmazsanız büyük ihtimalle eski diskinizden açılır. Fakat eski diski kasadan çıkarsaydım belki otomatik olarak yeni disk açılırdı. Yinede emin olmak için BIOS ayarlarınızı kontrol etmenizde fayda var.

CrystalDiskMark Sonucu

CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

ATTO Disk Benchmark Sonucu

Atto
Atto

Önemli Not: Aldıktan 3 ay sonra bozuldu ve para iadesi yaptılar.

5/5 - (1 vote)