Xiaomi Redmi Note 3 MTK İle Yaşadıklarım (Bootloader, TWRP, Root, Stock ROM, Google Play vs.)
Görsel 1. Xiaomi Redmi Note 3

forum.donanimhaber.com adresinde başladığım yazıya burada devam etmeye karar verdim. Oradaki yazıma bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Çin’den gelmiş Xiaomi Redmi Note 3 MTK cihazınızı kullanılabilir hale getirmek için gerekenleri buraya yazacağım. Cihaz Türkçe ve Google Play gibi uygulamalar yüklü hale gelecek. Bu yazıyı oluşturarak hem kendime ilerde lazım olursa diye not bırakıyorum hem de size yardımcı oluyorum. Takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.

Cihazımın Bootloader kilidi kapalıydı. Bende İngilizce sıkıntım olmadığı için SP Flash Tool ile öncelikle Version: V8.2.1.0.LHNCNDL (MIUI8) olan Stock Çin ROM’u yükledim. Telefon güzel oldu en azından Stock ROM oldu. Bunu yüklediğimde bir sürü gereksiz Çince program geldi haliyle. Çoğunu sildim fakat bir kısmı kaldı. Telefonun kendisine ait tarayıcı olsun müzik programı olsun bütün programlar reklamlarla doluydu. Ayrıca bu aşamada Google programları yoktu. ROM’un kendisinde gelen App Store’a Google yazıp mavi ikona tıkladığınızda bir program geliyor karşınıza. Bunu kurup adımları takip ettiğinizde bütün Google programları gelmekte. Bu aşamada İngilizce Stock ROM ve Google Play (Ben Google Play güncel mi diye düşünüyordum fakat Google Play kendini anında güncelledi.) vs. ye sahibiz. Çoğu gereksiz programı da silebildim. Fakat kalanı için Root gerekiyor, Root içinde TWRP gerekiyor, TWRP için de Bootloader kilidinin açık olması gerekiyor. Ben de zamanında başvuru yapmıştım Bootloader kilidinin açılması için fakat sonuç SMS olarak gelmemişti. Tekrar başvuru yapmaya çalışırken zaten başvurumun onaylandığını fark ettim.

Dedim madem öyle açalım Bootloader kilidini. Adımları takip ederek kilidi açtım. Konuda anlatıldığı gibi Developer sürümü vs. kurmadım. En son anlattığım haldeyken cihaz açtım kilidi sorun da olmadı. Zaten gözümü de karartmıştım bozulursa bozulsun ne yapalım diyerek çıktım yola. 🙂 Bootloader kilidi açıldıktan sonra TWRP’yi kurdum. TWRP’yi direk “twrp.me” adresindeki anlatım ile yaptım. Bunun için “simple FWUL adb/fastboot ISO” gerekmekte. Rufus ile bu ISO’yu içeren ve Boot edilebilen bir USB oluşturdum. Neden bunu yaptığımı sorarsanız sürücü sorunlarından gına gelmişti artık bende bu şekilde hazır bir sistem kullandım. İçinde gerekli bütün araçlar var. Arch Linux tabanıyla yapılmış bir ISO. Linux tecrübem de olduğu için böylesi daha kolayıma geldi açıkçası (Kullanmak için Linux tecrübesi şart değil.) TWRP kurulduktan sonra Root dosyalarını da attım ekran açıkken bilgisayara bağlayarak. SuperSU da kurulmuştu artık. TWRP kurduktan sonra Recovery artık stock olmadığı için heralde OTA güncellemeleri devam etmeyecek. Fakat güncelleme geldiği zaman deneyeceğim. TWRP ile güncelleyebileceğimiz bir yöntem de mevcut. Bunu da deneyeceğim. Olmazsa ne yaparım bilmiyorum zaten MIUI 9 da bu Bloatware ıvır zıvır gereksiz programlar olmayacak, olanları da silebilecekmişiz gibi duruyor. Hayırlısı öyle olursa TWRP, Root falan yapmadan Stock ROM atıp yoluma devam ederim.

Neyse şuan elimizde TWRP’li, Root’lu, Bootloader kilidi açık bir cihaz oldu. Hatırlarsanız cihaz hala İngilizce ve biraz Çince gereksiz program var. Bu gereksiz programları Titanium Backup (Google Play’de var.) ile direk sildim. internette hangi dosyaları korkusuzca silebileceğimiz mevcut. Yanlış bir dosyayı silmek bu saydığım adımları baştan yapmanıza yol açar. Sıfırdan başlarsınız dikkatli olun. Zaten biraz akıl yürütünce siz de anlarsınız. Ben kendi müzik programını falan da sildim hep. Spotify ve VLC varken lütfen yani… Tavsiyeler üzerine MIUI’nin Launcher’ını kullanmadım. ADW Launcher 2’yi kurcaladım. Önce sıkıldım sildim çok ayar var diye, sonra tekrar kurdum ve şuan onu kullanıyorum. App Store olarak MIUI ile beraber gelen App Store’u da tutmaktayım. Hesap Makinesini bile güncelliyor bu meret bu yüzden kalsın.

Cihaz olabildiği en güncel halinde şuan. İlerideki güncellemeleri de alabileceğim gibi duruyor. Root ve TWRP tek engelim ama bakalım göreceğiz. Açıkçası 3-4 günüm gitti. Cihazdan memnunum. Bu yola pil tüketimim çok diye çıktım. 2 saat ekran açık bile vermiyordu eski ROM. Epic ROM kullanıyordum. Piyasada çok ROM var Türkçe ve güncel bulamadım. Yani bu konuda dolaşan ROM’lar da eski herhalde. Türkçe olması için ben güncellikten vazgeçemem maalesef. Global ROM atılıyor sanıyordum ben kilit açıldıktan sonra. Fakat gördüklerim hep Custom ROM. Yanlışım varsa düzeltebilirsiniz bu konuda.


Ekran görüntüleri ADW Launcher 2 yüklenmiş V8.2.1.0.LHNCNDL (MIUI8) olan Stock Çin ROM’una aittir.


Xiaomi Redmi Note 3 MTK İçin Türkçe Güncel Xiaomi.eu Sürümleri

https://xiaomi.eu/community/threads/7-4-20.39708/

xiaomi.eu_multi_HMNote3_V8.2.1.0.LHNCNDL_v8-5.0.ziphttps://www.androidfilehost.com/?fid=673368273298945493

Şu an (29.06.2017) en güncel Xiaomi.eu sürümü bunlar. Türkçe desteği de mevcut. Kurabilmek için TWRP kullanmak gerekmekte. Yani Bootloader kilidinin açık olması lazım. Yukarıda yazdığım yanlış bilgiyi de böylece düzeltmiş olayım. Türkçe ve güncel versiyon bulunabiliyormuş. Sürekli güncel tutuyorlar. Güncelleme geldiğinde de telefonun içindeki güncelleyici programı ile güncelleyebiliyoruz. Fakat yinede Custom ROM tabi. Xiaomi’nin kendisinin ürettiği (Xiaomi.eu ROM’ları, Stock/Fabrika çıkışlı Çin ROM tabanlıdır.) bir şey değil. Benim yaptığım da bunların yaptığı gibi bir şey sanırım. Ivır zıvırı temizlemek vs. Türkçeyi de eklesem benim ki tamammış. 🙂 Hazır her şey taze iken bu sürümü kurmayı düşünüyorum.


Xiaomi Redmi Note 3 MTK’ya TWRP ile ROM Kurulumu

TWRP ile ROM’un yedeğini aldım baştan uğraşmamak için. Sonra “Wipe” ve “Advanced Wipe” kısmından, Dalvik / ART Cache, system, Data ve cache’i seçerek sıfırladım. (Internal Storage ve USB-OTG seçili değil. Yani kullanıcı dosyaları duruyor. Aslında Internal Storage’ı seçebilirdim araştırdığım kadarıyla sorun olmuyormuş. Fakat aldığım yedekte telefonun içinde olduğu için uğraşmak istemedim.) Güzel İnternet altyapımız sağolsun (!) hala inmedi dosya. Hoş hız düşmanındır bak düşünmeye fırsat veriyor hem ön hazırlığı da yaptım. 🙂 Neyse gelişmeleri bu mesajı düzenleyerek yapacağım. Bundan sonraki adım telefonu bilgisayara USB ile bağlayıp bir üstteki mesajdaki ROM’u telefona atmak sonrada TWRP içindeki “Install” kısmından kurmak. Ayrıca dosyanın bütünlüğünü/hasarsızlığını görmek için MD5 kontrolü de yapmayı düşünüyorum. Daha önce gerek duymadım fakat ROM bu önemli.  💡

MD5 bütünlüğü sağlandı. Yükleme tamamlandı. MI ve altta android yazısıyla beklemedeyim.  ➡

Ana ekran geldi. MI buluttaki yedeğimden cihazı geri yüklüyorum. Ana ekranın gelmesi 10 dakika civarı sürdü.

Cihaz geri yüklendi. IMEI’yi malum yollardan hallettim. Gerekli ayarları yapıp buluta bir kez daha yedekledim. Memnunum. Pil tüketimim Stock Çin versiyonundan daha iyi oldu. Şarj bitmiyor ve bitmeyecekmiş gibi geliyor şuan. Tavsiye ederim.


Xiaomi Redmi Note 3 MTK Stock Çin ROM’unda Silebileceğiniz Paketler

Stock Çin ROM’unda silebileceğimiz paketlerin listesini ekliyorum. Listeyi ben oluşturmadım fakat kendi sildiklerimi ayrı bir mesajda belirtebilirim. Yanlış bir dosyayı sildiğiniz takdirde telefon kullanılamaz, baştan ROM atmanız gerekir. Yedekledikten sonra silmenizi tavsiye ederim. Beni sorumlu tutmayınız.  💡

Bağlantı: https://forum.xda-devel…oll-skinny-miui-t3309873


MIUI Home Launcher arayüzünü kullanmaya devam etmek istiyorsanız MIUI Wallpaper’ı da silmemelisiniz.

Silemeyeceğiniz Dosyalar:

Updater – Otomatik başlatmayı kapatabilirsiniz. Fakat dondurmayınız.
Theme Manager – Otomatik başlatmayı kapatabilirsiniz.
Security (com.miui.securitycenter) – Olduğu gibi kalsın.
FwkPlugin
Network Assistant app
MiuiSDK – Otomatik başlatmayı kapatabilirsiniz.
AuthManager
Webview (Google Play’den güncelleyiniz.)
Xiaomi service framework – Otomatik başlatmayı kapatabilir ve dondurabilirsiniz.

Silebileceğiniz Dosyalar:

Duvar Kağıdı Programları:
Android Live Wallpapers
Black Hole
Bubbles
com.android.wallpaper.holospiral
Live Wallpaper Picker
Music Visualization Wallpapers
Phase Beam
Photo Screensavers
*Miui MiWallpaper * MIUI Home Launcher kullanacaksanız kalması gerekiyor.

Xiaomi/MTK Programları:
Analytics
Assistant
Back up Home screen layout (Bulut yedekleme.)
Backup – Kullanmıyorsanız silebilirsiniz. TWRP’den yedek alabildiğinizi hatırlatalım.
Battery Warning – Bu dosyayı kaldırmak bataryanın şarj olmasını vs. etkilememekte.
Battery Saver – Bu dosyayı kaldırmak pil ömrünü arttırmakta.
Blocklist (AntiSpam) – Engel listesini kullanmıyorsanız kaldırabilirsiniz.
com.miui.mipub – Ne olduğunu bulamadım fakat çoğu kişi kaldırıyor. Ben kaldırmadım. (Oğulcan Özügenç)
File Explorer – ES File Explorer gibi bir programı zaten Root desteklediği için kullanmak zorunda olduğunuzdan dolayı kaldırabilirsiniz.
Find device – Kullanmıyorsanız kaldırabilirsiniz denmiş fakat bazı sorunlar yarattığını okudum. Bence kalsın. (Oğulcan Özügenç)
FingerprintService – Parmak izi ile ilgili bir dosya. Ben kaldırmadım. (Oğulcan Özügenç)
FPCSensorTestTool – Sensör vs. dediği için ben kaldırmadım. (Oğulcan Özügenç)
FTPreCheck
FWUpgrade
gallery (Günlük duvar kağıdı sağlayan dosya: com.mfashiongallery.emag)
Games
Home screen
JeejenMIUIContainer
com.securitycore.miui_t (Tencent virus scanner plugin to Security Center)
KLO Bug report
LocationEM2
Metok – Ben kaldırmadım. Lokasyon verileri sağlıyormuş. Hava durumu vs. için. (Oğulcan Özügenç)
MI Account
Mi Cloud
Mi Credit
Mi Drop
Mi Home
MI Service Security Framework
Mi VIP
Mi Voice
Mi Wallet
Miravision
MTKAndroidSuiteDaemon
MtkFloatMenu
MTKLogger
Music
MusicFx – Ekolayzır gibi özellikleri var. Ben silmedim. (Oğulcan Özügenç)
Notes – Kullanmıyorsanız silebilirsiniz.
PowerKeeper (Battery Saver) – Bu dosyayı kaldırmak pil ömrünü arttırmakta.
Report Bug
Security service plugin – Güvenlik uygulaması değil, içindeki bir eklenti.
SystemAd
System Launcher (Miui Home) – ADW Launcher 2 gibi bir Launcher tavsiye edilir. Otomatik başlatmasını da aktifleştirdikten sonra kaldırabilirsiniz. 4×6 olarak ayarladığınızda güzel görünüyormuş. Yukarıdaki ekran görüntülerindeki Launcher da budur. Kurdum, denedim ve memnun kaldım. Fakat şuan kullanmıyorum. (Oğulcan Özügenç)
Traffic Control
Uniplay
UpgradeSys
VCalendar
Video
Voice Unlock
VoiceAssist
Weather – Ben kaldırmadım. (Oğulcan Özügenç)
Weather provider – Ben kaldırmadım. (Oğulcan Özügenç)
Whetstone delete app and delete folder /etc/WhetstonePermission ****Whetstone is linked with several other apps to make it hard to get rid of. It may cause some temporary FC issues – these will pass.
Xiaomi Assistant
Yellow Pages
com.jeejen.knowledge
com.jeejen.store
com.ximalaya.ting.android
com.xiaomi pass
com.xiaomi.o2o
com.xiaomi.jr
Cheetah Mobile CleanMaster SDK + Cleaner – Ben kaldırmadım. (Oğulcan Özügenç)
NetworkLocation (com.baidu.map.location) delete app, delete folder: /system/vendor/operator and delete corpses

Android/Google Programları:
Browser – Başka bir tarayıcı kullanacaksanız silebilirsiniz.
Documents
Google Keyboard – Daha hafif bir programla değiştirebilirsiniz. Hackers Keyboard v1.38.2 tavsiye edilir. (Gboard candır – Oğulcan Özügenç)
Google Pinyin input
Google Feedback
Google partnersetup
HTML Viewer
Email
Mail
Pico TTS (Text-To-Speech, yazıyı sese çeviriyor. Türkçe desteklemediği için kaldırabiliriz. TTS ayar kısmında soruna yol açmıştı ben kaldırdığımda.)
Print Spooler (Yazdırma biriktiricisi.)
com.android.browser.provider
PacProcessor

Aşağıdaki uygulamaların Otomatik Başlatma ayarlarını kapatabilirsiniz. Silmenize veya dondurmanıza gerek yok.

Atci_service
Backup
Blocklist
com.mediatek.batterywarning
Download Manager
Google Contacts Sync
Google One Time Init
MIUI SDK (Dondurmayınız.)
MTK NLP Service
Notes
One Time Init
Sim Toolkit
Themes (Tema Yöneticisi)
Updater
Xiaomi service framework (Dondurabilirsiniz.)


Xiaomi Redmi Note 3 MTK Özellikleri

http://www.epey.com/akilli-telefonlar/xiaomi-redmi-note-3.html

5/5 - (2 votes)